31.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3528  |   0  
Морковите влизат в лехите
У нас морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция.
Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богати почви. От голямо значение е и изборът на сорта, сега е добре да засеете Нантски. Успехът ще зависи много и от добрата подготовка на мястото - да е дълбоко изорано и да са внесени фосфорни и калиеви торове, по възможност и прегорял оборски тор.
Най-същественото в случая е профилирането на почвата. Така ще се избегне вредното влияние на излишната почвена влага, т.е. ще се използват високите профили като лехи и кавали. Семената се засяват най-често на кавали, разпръснато или на двуредни ленти при разстояние 50 см между лентите и 20 см между редовете в лехата. В малката градина вместо кавали може да се подготви висока леха. Морковите, засети преди студовете, са с по-силен оранжево-червен цвят, те имат повече каротин.

Свършете работата до декември

Растенията ще поникват рано напролет, посевите ще са по-изравнени, а стрелкувалите стръкове ще са малко. В началото на юни ще имате пресни моркови.
Сеят се сухи нерътени семена, иначе има опасност да измръзнат и да не поникнат. Поставят се на 2-3 см, равномерно и няма да има нужда да се прореждат напролет.
След това загладете и притъпкайте мястото. Добре е посевът да се мулчира с 1-2 см пласт от добре угнил оборски тор.
04.11.2014 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023