28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3121  |   0  
Капризни ли са зеленчуците?
С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е сложна дейност, но изисква някои познания и умения, които дават възможност за точното спазване на технологичния процес. Всичко трябва да бъде извършено на подходящото място и в най-подходящия срок за определеното растение. Накратко - различните зеленчукови култури имат различни биологични особености и изисквания за своето развитие. Какво е най-важното което трябва да знаем за да преценим какво бихме могли да отгледаме успешно.

На студено виреят само някои

Според температурните изисквания, отглежданите у нас зеленчуци могат да се разделят на две основни групи. Първата са взискателните към топлината – краставици, пипер, дини, пъпеши, тикви, фасул, патладжан, домати, царевица и бамя. Оптималната температура за развитието им през вегетацията е между 20 и 30°С. При 10-12°C, растежът им спира. За кратък период биха могли да понесат спадане на температурите до -1°C, а при продължително застудяване загиват още при 3-4°C. Втората група включва невзискателни към топлината (студоустойчиви) – бакла, грах, ряпа, репички, различните вариетети зелета, моркови, магданоз, копър, пащърнак, спанак, салата, цвекло, лук, чесън, праз и всички многогодишни, като хрян, аспержа, джоджен, майорана и др. Оптималните температури за развитието им са между 15 и 20°C. Те понасят продължителен период при -5°С, а по-устойчивите видове до -10°C.

Светлината не винаги е полезна

Друг важен фактор е светлината. В това отношение някои са много взискателни, така наречините силно светлолюбиви, като домати, пипер, бамя, патладжан, дини, пъпеши, тикви, фасул и др. Те не понасят зясенчване. По-слабо светлолюбиви са марковите, лук за пера, чесън, салатно цвекло, магданоз и др. Те могат да се развиват нормално и в райони с по-голяма облачност през вегетацията. При някои култури, като цветното зеле и листната целина, нуждата от светлина през периода непосредствено преди формирането на главата и съответно листната маса (целина) силно намалява, дори е нежелана. При ревена, цикорията, аспержата, не само че не е необходима, но може да се окаже вредна за развитието им и да влоши вкусовите качества. Трябва се има предвид обстоятелството, че светлината трудно се регулира на открито.

Почвата е от голямо значение

Следващия по ред фактор е влагата в почвата и въздуха. От тази гледна точка основните групи са три. Силно взискателни – спанак, салати, зелевите вариетети, лук, чесън, праз, репички и целина. Взискателни – краставици, домати, пипер, патладжан, бамя, картофи, моркови магданоз, фасул и грах. Слабо взискателни – захарна царевица, тиква, пъпеши и диня.
Това разпределение е условно и се мени от външните условия, от производственото направление – ранно или късно производство и др. Но все пак е ориентир, в случай че дворът е без възможности за напояване или с плитки подпочвени води.
Не на последно място и много важен фактор е видът на почвата, механичният състав и реакцията, защото много култури имат специфични изисквания в това отношение. Затова преди да засадите зеленчуци в градината си, се информирайте за техните капризи.
04.01.2014 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020