19.07.2019 година
З
еленчукова градина
  11545  |   0  
Какво се сади в оранжериите през декември
Полиетиленовите оранжерии с трайно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукция.
Като уплътняващи култури се отглеждат салати, спанак, репички, лук и чесън за зелено. Сроковете за тяхното засяване или засаждане вече са отминали, но за някои от тях този период може да продължи до декември.
Сеитбата за производство на репички започва през октомври и може да продължи до началото на февруари. Може да се сее поетапно - през 15–20 дни. За 1 кв. м са нужни 4 г семена. До поникване се поддържа висока почвена влажност и умерена температура – 15–18°С. В неотопляемите полиетиленови оранжерии това може да се постигне чрез покриване на засетите лехи допълнително с полиетилен, за да се поддържа умерена температура и влажност. След поникване на растенията той се маха и така се понижава температурата и се намалява почвената влажност. Ако обаче стане по-студено от 0°С, може да се удължи вегетацията и да се намалят стандартните кореноплоди.
В оранжерии през зимата се отглеждат и моркови. Сеят се през декември и януари разпръснато или на редове. След това лехите се уплътняват и поливат. Основна грижа след сеитбата е поддържане на постоянна влага. Не се подхранва с азотен тор, освен ако не е крайно наложително.

Спанакът се валира

Спанакът се сее поетапно през октомври и ноември, с оглед продукцията да се получи през януари и февруари. Сеитбената норма е 4–6 г на квадратен метър. След това мястото се накопава леко и се валира, за да се получи по-добро и едновременно поникване на семената. Поддържа се висока почвена влажност. По-късно поливките се намаляват и през зимата, когато розетките са оформили 4–5 листа, се прекратяват. Във фаза 1–2 листа се подхранва с азотен тор. В по-топлите дни е добре да се извършва проветряване на оранжериите, за да се избегнат гъбни болести. Следи се и за листни въшки.
Засаждането на арпаджика за производството на зелен лук в полиетиленови оранжерии се извършва през октомври и ноември, като може да се засажда поетапно – през 10 дни. Извършват се редовни поливки, подхранва се по изключение с амониева селитра, а при падане на външните температури минус 12–15°С е добре лехите да се покрият с вътрешни тунелчета. Следи се за поява на гъбни болести, а борбата с плевелите, особено в по-късните етапи от развитието на растенията, се извършва чрез плевене.

Чесънът и салатите ще се прибират

За другите две култури, които се използват за отглеждане в полиетиленови оранжерии през зимния период, вече е късно. Зеленият чесън се засажда в началото на септември. До края на октомври се полива редовно, като не се допуска засушаване, а почвата се поддържа влажна. Когато външните температури паднат много – до минус 10–12°С е необходимо растенията да се покрият с вътрешни тунелчета. Прибирането започва през декември и може да приключи в края на януари или по-късно.
Салатите пък трябва да се засеят за разсад към края на септември, а засаждането в оранжериите става при образуването на 3-4 листа. Стандартна продукция се получава през декември.
02.12.2013 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019