15.08.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  970  |   0  
Когато ресите се превръщат в мустачета
Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба.
Превръщането на ресата в мустаче е една от формите на изресяване. Лозарите го наричат изтачане, а учените са го обяснили съвсем точно. Работата е в това, че както ресата, така и филизчето отначало се развиват за сметка на резервните хранителни вещества и, разбира се, на онези, които корените изсмукват от почвата. Между растежното връхче на филиза и ресата настъпва конкуренция, която печели растежното връхче. Ресата остава незадоволена с хранителни вещества, цветните пъпки не се развива и загиват, а дражчиците се източват в мустачета.
Ако забележите такова нещо, просто трябва да прещипете с пръсти връхчето на филиза, който носи ресата, с 1-2 недоразвити листенца. Така за около 15-20 дни ще насочите хранителните сокове към ресата и тя ще оцелее. Никога не извършвайте тази операция самоцелно, като предпазна мярка. Прищипвайте обаче без да се колебаете, щом забележите първите признаци, а прогнозите сочат все още сравнително ниски температури.
16.05.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020