18.08.2019 година
О
вощна градина
  1062  |   0  
Юлски грижи за овошките
Подхранването на семковите и костилкови овощни дървета през юли стимулира развитието на цветни пъпки през следващата година. Разпръсквайте тора в зоната на периферията на короната и извън нея. Добре е да накопаете, а ако почвата е суха и да полеете. От торенето през юли имат полза и плодовете, които наедряват в този период.
Ако се налага да отрежете клон от орехово дърво, най-добре да направите това през юли. Раната обработете с остър нож и намажете с овощарски мехлем. През този месец подпрете отрупаните с плодове клони, за да ги предпазите от счупване.
През летните месеци зреят много плодове. Те обаче не са много трайни. За да ги запазите в добро състояние възможно по-дълго време, трябва да ги берете през хладните часове на денонощието, да не ги излагате на слънце, докато са на полето и да ги транспортирате бързо до мястото за съхранение.
Не бързайте да берете предсрочно през юли праскови, защото ще пострадат вкусът и ароматът им. Оберете ги от дървото, едва когато добият характерния за сорта си цвят. При брането на сливите имайте предвид, че дървесината им е много чуплива.
При пръскане с растителна защитни препарати на овощни дръвчета с подкултура от зеленчуци спазвайте условията за тяхното прилагане. Те са вредни за човешкото здраве и не бива да попадат върху зеленчуковите растения и най-вече върху тези, които са готови за бране. Ако под дърветата има ягоди, които още плододават, покрийте ги с полиетиленово фолио или друг материал преди пръскането.
Поливане на малините при засушаване ще се отрази много благоприятно върху добивите и качеството на плодовете. Това е времето на интензивен растеж на нови издънки, наедряване на плодовете и подготовка на растението за следващата реколта.
Втората половина на юли е времето, когато се прибират плодовете на касиса. Берат се заедно с дръжките, когато кожицата им стане лъскава и вкусът им приятно кисел.
Защитата на овощните дървета продължава и през месец юли. Срещу плодовите червей и гъсениците, които се хранят с листата на овошките използвайте инсектициди. Срещу ръждите и червените листни петна по сливите пръскайте с фунгициди.
След обирането на малините отрежете плододавалите издънки, изнесете ги извън насаждението и ги изгорете. При отрязването не оставяйте пънчета над почвата. Отстранете и слабите пръчки, а едногодишните проредете. Най-добър добив от малини може да получите през следващата година, ако на един линеен метър оставите около 10 млади издънки.
29.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019