31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3888  |   0  
Погрижете се за почвата около фиданките
Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранват, напояват и да се обработва почвата, с което се поддържа нормалният им растеж и развитие. Плевелите са един от основните фактори, ограничаващи растежа и развитието на дръвчетата. Те ги конкурират по отношение на вода, светлина и хранителни вещества. Затова е от основно значение избора на метод за борба с тях.

Черна угар

Черната угар е основна система за поддържане на почвата. Тя е подходяща за млади овощни градини, създадени без възможност за напояване. При нея почвата целогодишно се поддържа в рохкаво състояние чрез периодични плитки пролетно- летни обработки на дълбочина 7- 10 см и есенна оран в междуредията на дълбочина 14- 16 см веднъж на 3 г. Есенната обработка се прави преди листопада. Така наранените корени могат да зараснат. Есенната оран може да извършите с плуг с обращателна дъска или култиватор. Чрез нея се разрушава почвената кора, като по този начин подобрявате водния и въздушен режим. С есенната оран може да внесете и торовете за подхранване на дърветата.

Затревяване

Културното затревяване (чимо-мулчирна система) е подходяща във влажни райони или на площи с осигурено напояване. При нея цялата площ или междуредия се засяват със смески от многогодишни житни и бобови треви – райграс, тимотейка, ливадна власатка и др. Желателно е да не използвате люцерна и експерзета. Не е желателно да се оставя почвата на естествено затревяване. Ако е осигурено напояване, затревяването може да се извърши още в годината на засаждане на дръвчетата. С цел предотвратяване на конкуренцията между тревите и дърветата е добре създаването на чима да стане през втората и третата година, когато се развие по- дълбока коренова система. Тревата е добре да е окосявате периодично при височина 10- 12 см. Затревяване се извършва само на овощни градини, встъпили в плододаване. Прасковата, кайсията, череша, ягодоплодни и донякъде крушата не понасят затревяване.
09.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023