01.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2348  |   0  
Лози с женски цветове се опрашват изкуствено
Има десертни сортове с едри зърна, добри вкусови качества, големи и красиви гроздове, но устройството на цветовете им е непълно.
Прашецът е стерилен и не могат да се оплождат. На сортовете лози с женско устройство на цветовете като Чауш, Червен пармак, Черна разакия, Фоча, Червена лисича опашка и други се извършва изкуствено опрашване. За да се получи оплождане е необходимо да се опрашат с чужд жизнен прашец. Затова по време на масовия цъфтеж се вземат цъфтящи реси от сортовете опрашител - дивачки, Памид, Димят, Мискет и други и се изтръскват върху цъфналите реси на сортовете с женски цветове. Може да използвате и други средства - вълнени ръкавици, пухкави мехчета и други. С тях се минава по ресите опрашители и се изтръскват върху другите реси. Това в условията на дворните лози се извършва ръчно.
При по-големи насаждения е желателно при засаждане на лозето да се засаждат и сортове опрашители. На 2 реда сортове с женски цветове се засажда един ред от сорта опрашител. Изискването е обаче да цъфтят едновременно. При асмовидното отглеждане на такива сортове в дворовете до тях се засаждат и лози опрашители.
19.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021