01.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2912  |   0  
Новата бъчва се нуждае от подготовка
Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им. Обработката отстранява дъбилните, смолисти и багрилни вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса, а цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Обработката на новата бъчва направете така: напълнете я с питейна вода, която, ако времето е топло, се подменя през няколко дни. Времетраенето е минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Проверявайте външния вид на водата - ако е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 литра разтвор.
След това бъчвата се разклаща енергично, изправя се по възможност последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути разтворът се изхвърля. Следва обилно измиване последователно с гореща и студена вода. Ако измиването е направо със студена вода, се получава свиване на порите на дъгите на бъчвата и така става невъзможно извличането на таниновите и багрилни вещества. Новите каци и кадуси се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалват се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти (фитили) по една за 200-300 литрова бъчва.
15.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021