23.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4529  |   0  
Как да промените сорта на лозата
Присаждането се извършва, само когато лозите са в буен растеж - в края на май и началото на юни. Непосредствено преди операцията се премахват излишните леторасти и се оставят само онези, които ще се присаждат. На двегодишните и тригодишните лози се присаждат по 1-2 летораста, а на възрастните - по 4-5. Ако искате на смените сорта на асмата, оставете само 2-3 летораста на кордон (5-6 летораста на асма).
Присаждането на зелено може да се направи на различна височина. Най-добре да е между вдървесинената и невдървесинената част. Това място се намира лесно - чрез опипване се проверява гъвкавостта на летораста. Преди самото присаждане се прави напречен отрез на 40-50 см от основата на летораста. Ако се появи капка течност, моментът е благоприятен. В противен случай 2-3 дни преди присаждането се полива обилно. По време на операцията всички листа, колтуци, съцветия и мустаци по леторастите на подложката се премахват.
За присадници се избират леторасти от желания сорт, които по степен на развитие отговарят на подложките. За да са свежи, те се събират през 2-3 часа, веднага се поставят в съд с вода. Нарязват се с по една пъпка. Над нея се оставят около 2 см, а под нея - почти цялото междувъзлие. Листната петура се съкращава. Най-висок е процентът на прихващане и растежът е бърз, когато лятната пъпка на калемите е току що покарала и колтукът е достигнал не повече от 2-3 см дължина. Отрезът на летораста на подложката се прави откъм страната на пъпката във вдървесинената част на междувъз-лието близо до основата, с дължина около 2-3 пъти по-голяма от диаметъра на летораста. Подобен отрез на разстояние няколко милиметра под пъпката се прави и на калема. При поставяне на калема върху подложката е необходимо да се постигне пълно покритие на отрезите. Мястото на присаждане се увива плътно с памучен конец, двата края не се завързват, а само се усукват. За да не се повредят от вятъра, присадените леторасти се привързват за подпорно колче. Работи се в хладните часове на деня.

Проверката

След два-три дни се разбира дали присаждането е успешно. Ако колтукът е свеж и зелен, значи е сполучливо. Две-три седмици по-късно превръзката се премахва. Когато калемът е изсъхнал, операцията може да се повтори в по-ниското междувъзлие.
11.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020