28.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2497  |   0  
Къпината се реже според сорта
Резитби се извършват през цялото лято
Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане.

Храстовидно

се отглеждат изправено и полуизправено растящите сортове – Теодор Раймерс, Китатини, Уилсън, Дароу, Чероки, Брейзос, Хюл Торнлес. Храстът се формира през първите една-две години. Изрязват се слабите и сгъстяващи издънки. При изправено растящите сортове се оставят по 2-3 здрави и добре развити издънки на храст, а при полуизправено растящите по 3-4 издънки.
Когато се прави резитба за плододаване, издънките се прореждат и съкращават. Това става на два етапа – рано през пролетта и когато се оберат плодовете. Издънките се прореждат в началото на вегетацията. При изправено растящите сортове за плододаване се избират от 3 до 5 издънки, а при полуизправено растящите – от 5 до 6. Всички останали се изрязват до основи, изнасят се от насаждението и се изгарят. Оставените издънки се съкращават на височина 1,60-1,80 см. Това се прави през втората половина на август. Страничните разклонения на издънките се съкращават напролет до 1/3 част от дължината им в зависимост от силата на развитие и типа на плододаване на сорта. Ниско разположените разклонения до 55 см от почвата се изрязват до основата. След обирането на последните плодове всички плододаващи двегодишни издънки се изрязват до основи и също се изгарят.

На гнезда и в редове

се отглеждат стелещите се и полустелещите се къпинови сортове – Бойсен, Тексас, Торнфорий, Смутстем. Резитбата за плододаване включва прореждане и съкращаване на издънките. При прореждането се оставят 8-12 издънки при стелещите се сортове и 6-7 издънки при полустелещите. Издънките се съкращават и в зависимост от силата на растежа им – до 2,50-3,00 м за слабо и умерено растящите сортове и до 3,50 м при силно растящите. Тези резитби се правят в началото на вегетацията, за да се отстранят и повредите от измръзване през зимата, но могат да се извършват и през целия вегетационен период. Така ще се натрупа по-голямо количество хранителни вещества и ще се заложат повече плодни пъпки за следващата година.
26.06.2013 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020