29.11.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  720  |   0  
Запознайте се с чудноватия брей
Бреят (Tamus) е от семейство Диоскорея. Родът наброява 5-8 вида, основно разпространени в Индо-Малайската област. Болшинството видове от този род имат лекарствени свойства. В културното цветарство има въведен само един вид:
Обикновен брей (Tamus communis) – тревиста лиана с лазещи филизи. Расте под дървета в горите и често образува труднопроходими гъсталаци. За една година стеблата израстват до 4-5 м височина. На старите екземпляри се развиват едновременно 20 и повече виещи се стебла. Има подземни удължени клубени, които се разполагат първоначално в почвата почти хоризонтално, а след това благодарение на развиващите се корени в почвата стават почти вертикални. Това е двудомно растение, съществуват и мъжки, и женски езкемпляри. Цъфти през април-юни. Дребните невзрачни цветове са с жълтеникава окраска и едва се забелязват между красивите блестящи листа. Листата са последователни, сърцевидни с дъговидни жилки. Яркочервените плодове изглежда много красиво, събрани са по 3-5 броя в пазвите на листата. Плододава от юли до октомври. През зимата надземните части на лианата напълно отмират, в земята се съхраняват само клубените. Растението не се нуждае от укритие.
Нуждае се от полусянка.
Най-добре е да засадите растението на рохкава, влажна, добре дренирана варовита почва.
Размножава се чрез семена и парчета от коренища, които се взимат от възрастни растения. Семената са покрити с много твърда черупка, която възпрепятства покълването. В природата семената покълват 2-3 години след узряването на плодовете. Можете да ускорите покълването им изкуствено, като обработите семената за няколко часа в 3% разтвор на сярна киселина.
Изглежда ефектно при оформянето на беседки.
09.06.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020