05.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1208  |   0  
Какво растение е павонията?
Павонията (Pavonia multiflora) е слабо позната у нас, но разпалените любители вече я притежават и успешно я отглеждат. Модерна е в страните от Западна Европа. Дори и там е въведана в производството отскоро. Произхожда от Бразилия и се отнася към сем. Слезови.
Павонията е вечнозелен храст, който се стреми да расте на височина и достига до 2 м. За да я принудите да се разклонява, трябва да провеждате подходящи пролетни резитби. Листата са елипсовидни със заострено връхче, тъмнозелени, кожести. Достигат от 10 до 25 см дължина. Цветовете са подобни на камбанки, изправени нагоре. Появяват се от септември до март. Венчелистчетата са 5 и са обагрени в червено.

Не използвайте варовита вода

Павонията е топлолюбива. Оптималната температура за развитието й е 20 градуса, като през зимата не е желателно да се понижава под 16 градуса. За да се развиват добре, растенията имат потребност от много светлина, но не понасят прякото слънчево огряване.
Потребността от вода също е голяма, но зависи от сезона и температурата. Колкото в помещението е по-топло, толкова количеството на поливната вода трябва да е повече. Разбира се, през зимата трябва да се полива съвсем оскъдно. Освен почвена, растенията се нуждаят и от изобилна въздушна влажност. Затова листата трябва да се пулверезират редовно. Важно правило е водата да не е варовита. Затова е желателно да събитате дъждавна вода. Ако това е невъзможно, преварявайте периодично от чешмяната вода и я използвайте когато добре изстине. Подходяща практика е, саксията да се поставя в подложка, изпълнена с красиви камъчета и вода. Тя трябва да стъпва на камъчетата, но да не се допира до водата. Така при изпаряването й, растенията са заобиколени от жизнено необходимата им въздушна влажност.

Почвата трябва да е хранителна

Почвената смес за павонията трябва да е богата на хранителни вещества. Освен това, задължително е да знаете, че средата трябва да е с кисела реакция. Затова сместа трябва да се приготвя от градинска почва (или чимовка), листовка от иглолистни растения и пясък в съотношение 3:2:1. Когато през лятото растежът е буен, желателно е да се подхранва през 20 дни със специалните торове за цъфтящи видове.

Размножаването

Павонията се размножава предимно вегетативно. През февруари, след провеждане на резитбата, от отрязаните клонки се оформят резници. Те се поставят за вкореняване в почвенопясъчна смес. Над съда се поставя стъклен или пластмасов прозрачен похлупак. Задължително е температурата да е около 30С. След вкореняването младите растения се засаждат в малки саксии. Няколко години през пролетта те се прехвърлят в саксии с един номер по-големи. Полива се старанелно. Докато растеният се прихванат трябва да са на полусянка.
27.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020