11.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2831  |   0  
Направете шербет за саксийните цветя
Ограниченото количество почва, в която се отглеждат саксийните цветя, и честото поливане допринасят за по-бързото изчерпване на хранителните вещества. Това налага периодично те да се подхранват. Най-добър ефект се получава при подхранване с угнил оборски тор, който е пълноценен и съдържа всички необходими хранителни вещества и хумус.
Особено ефикасно е подхранването при многогодишните саксийни цветя (фикус, филодендрон и др.) чрез „шербетуване". Това става по следния начин. Пресетият говежди или птичи тор се оставя в съд с вода няколко дни да ферментира. Получената каша се разрежда с вода в съотношение 1:10 за говеждия тор и 1:20 за птичия тор. С получения разтвор се поливат цветята през около 15-20 дни по време на вегетацията.
За да се избегне миризмата от подхранването с животински тор, се употребяват минерални торове. За целта в 10 литра вода се разтварят 1 супена лъжица суперфосфат и 2 грама амониева селитра. Цветята се поливат предварително умерено с вода и тогава се дополиват с този разтвор, без да се използва утайката. Листата се пазят да не се намокрят. Подхранването с минерални торове трябва да се извършва вечер или при облачно време. Ефектът от подхранването се забелязва още след 2-3 седмици.
08.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020