19.02.2019 година
Ц
ветна градина
  4043  |   0  
Как се размножава хортензията?
Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари те се внасят в цветарник с температура 10-12°С, за да образуват леторасти, годни за резници. Вкореняването на резниците започва от март и продължава до май.
Резниците се режат на два възела, като листата се съкращават силно, като се запазва само около 1/3 от петурата на листа. След това растенията се оставят във вкоренилище с температура на пясъка 14-15 градуса, като се поддържа висока въздушна влажност. Те трябва да се засенчват и да се пазят от завяхване. Вкореняването става за 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат в сандъчета или направо върху стелажа на разстояние 10 см едно от друго. По–късно те се засаждат последователно в саксии № 11 и 15-18. През май хортензиите се засаждат в открита специално подготвена леха. През лятото растенията се оставят на пълно слънце и се поливат изобилно. До есента леторастите трябва да узреят и всеки от тях да завършва със силно развита пъпка.
За да се осигури узряването на рано цъфтящите вариетети, през август те започват да се засушават. Засушаването става постепенно, така че да не се допусне завяхване на листата или сбръчкване на клончетата. При късно цъфтящите вариетети почивката е от септември – октомври. По същото време растенията отглеждани в свободна почва се засаждат в саксии. Листата на пресадените растения обикновенно окапват преди започване на студовете. Ако в този момент някои от тях са все още запазени, те се изрязват, за да се избегне загниването им през зимата. При изрязването дръжките на листата се запазват . По-късно те пожълтяват и сами окапват.
Преди започване на студовете растенията се прибират в дълбок студен парник при температура 5-6°С и от време на време се овлажняват.
06.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019