02.07.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4212  |   0  
Вкоренете си листо от дебелец
Дебелецът (Crassula) е едно от най-разпространените стайни растения, което е известно и като дървото на парите или живота. Размножава се чрез резници, но може да се получи ново растение и от лист. Преди вкореняването трябва леко да подсушите листото за не повече от 2 дни в сухо и топло място. След като листото завехне, можете да пристъпите към вкореняването му.

Това се прави по различни способи:

1. Вземете малко съдче и налейте вода. Можете да добавите в нея някакъв препарат, който способства коренообразуването. Долната част на листа се потопява във водата на 0,5 см. Съда поставете на светло място.
2. Листото се поставя на края на саксията, а долната му част се прикопава в почвата на малка дълбочина. Почвата трябва да бъде влажна, преовлажняването може да доведе до загниване на листа.
3. Почвата можете да замените с чист наситнен мъх сфагнум. Мъхът се държи във влажно състояние, като в него се поставя само долната част на листото.
Първият и третият начин за вкореняване са добри с това, че навреме можете да забележите загниването на листото. Ако то е започнало да гние, не се отчайвайте. Изрежете мястото на загниване, подсушете го и започнете отначало. Коренчетата ще се появят след 3-4 седмици, може и по-рано, но всичко зависи от условията на съхранение. При първия начин след като се появят коренчета, листът трябва да се засади в почва. Листенцето се засажда така, както във втория случай на вкореняване, без да се слага надълбоко в почвата.
19.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022