05.12.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1882  |   0  
Как да си изберем здрави растения
Когато търсите да засадите декоративни дървета или храсти за градината, или когато купувате саксиено цвете за подарък, трябва да сте много внимателни и да проверите посадъчния материал по следния начин:
1. Отледайте листата. Вечнозелените растения трябва да имат наситена зелена окраска, а не бледозелена или жълта. В последните два случая това е показател, че на растението не му е достигала влага и хранителни вещества. В късна есен растението не трябва да изглежда свежо, да има силен прираст. Това е признак за прекалено късно внасяне на торове. Такива филизи няма да успеят да се подготвят за зимата.
2. Огледайте стеблата и клонките. Те (според вида на растението) трябва да бъде достатъчно еластични и силни (прекалено тънките ще пострадат при силните студове), а кората по тях - гладка, без петна и механични повреди и добре прихваната на мястото на облагородяване.
3. Проверете корените. За тази цел можете да проверите растението в саксията като го издърпате леко от нея. Ако то не може да се извади, значи растението е вкоренено добре. Не е нужно да го изваждате от съда, това ще направите преди да го засадите. За състоянието на корените можете да съдите и по миризмата на почвата: тежката, гнилостна миризма е показател за застояване на вода в саксията, при която корените често загниват.
06.03.2015 г. / Яна Веселинова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020