26.04.2017 година
Г
ъби
Манатарка борова
Boletus pinicola (Vill.)
ЯДЛИВА ГЪБА, сладка на вкус, с превъзходен аромат на билки. Твърде рядка гъба е. Никога не червясва. Подходяща е за сушене и за други видове преработки. При изваряване водата й остава жълто-зелена.
Расте само във вътрешността на стари борови гори в големи планински масиви - Родопите, Стара планина. Появява се през ранна пролет и през лятото.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е c диаметър от 10 до 20 см, първоначално - полукълбовидна, а по-късно -тумбеста, дебеломесеста. Кожицата отначало е виненочервена, по-късно червено-кафява до пурпурночервено-кафява. При изваряване кожицата се променя в жълто-зелена. Ръбът е оформен, леко нагънат.
Плодовото месо е здраво и меко. При попарване става жълто-зелено. При младата гъба е бяло, по-късно пожълтява. Под кожицата има виненочервени зони.
Тръбичките са с по-светли тонове (жълти), но при младата гъба са все още белезникавожълти. Растат на накъсани дялове.
Спорите и споровият прашец са зелени до зелено-жълти.
Пънчето отначало е бяло, по-късно червеникавокафяво, високо 6-10 см и дебело 2-5 см. Общо то е дебело и грубо, в средата тумбесто, в долния край изтънено.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017