27.05.2017 година
Г
ъби
Бархетна гъба жълто-зелена
Tricholoma flavovirens (Веrs. ех Fr.) Lind
ЯДЛИВА ГЪБА. Преди консумация преваряването й е задължително поне за 10-15 мин във вряща вода.
Предпочита песъчливи почви в боровите гори и поляните в тях. Появява се през лятото и расте до края на есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е средно голяма, с диаметър до 10 см. Първоначално е полукълбовидна, почти заоблена, със слабо изразена гърбичка, плътна, с нагъната повърхност. Ръбът е вълновиден с много нарези, наредени един до друг. Кожицата е с жълто-зелен цвят (откъдето и името й), с едва видими люспички. Лесно се отделя от плодовото месо.
Плодовото месо е плътно, бяло (до бледожълтеника-во), под кожицата е по-светложълто.
Ламелите са жълто-зелени, широки, висящи, трошливи, завити навътре към пънчето и с врязани връхчета.
Спорите са безцветни. Споровият прашец е бял.
Пънчето е късо, с височина 4-6 см и дебелина 1-2 см, гладко, в основата удебелено, с цвят на сяра. По цялата си повърхност е с малки люспички.

Гъбата може да бъде сбъркана с жълтата бархетна гъба (Tricholoma sulfureum). Разликата между двете е, че жълтата бархетна гъба расте само в широколистни гори, докато жълто-зелената бархетна - само в борови гори. Втората има неприятен мирис (на смоли, терпени) и е безвкусна. Шапката на жълтата е жълта, гладка. Особен белег е, че пънчето й стои дълбоко зарито в земята. Неядлива гъба!
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017