01.12.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  3854  |   1  
Дивите кестени са страхотно лекарство
Дивите кестени, широко известни с недотам привлекателното име конски кестени, са едни от най-разпространените дървета из улиците, парковете и градините на цялата страна. Кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Кората съдържа гликозидите ескулин и фраксин, сапонини, дъбилни вещества, мазнини, смола, до 3% ескулин, витамините С, В, К и др.Този сложен и разнообразен състав обяснява лечебното действие на дивия кестен, което е съдосвиващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително. Има също капиляро- и веноукрепващ ефект, действа и противосъсирващо. Това се дължи на ескулина, който намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Дивият кестен е старо средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, тромбофебит и труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.
Народната медицина препоръчва семената на дивия кестен при бронхит, кашлица, болестта на Бюргер, подагра, а напоследък при тумори. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия) - тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото на зимата.
Дивият или конският кестен е истински естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций и то във вида, в който тези елементи най-пълноценно се усвояват от човешкия организъм. В него има толкова витамин С в единица тегло, с колкото се слави само лимонът.

Проверени през годините рацепти

• Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки.
• Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях .
• Счукани пресни листа се използуват за компреси при разширени вени и язви.
• Вътрешно се използува запарка от нарязани на ситно кестени. 1 кафеена лъжичка се залива с 500 мл вряла вода. След като киснат 2 часа, се пие по 100 мл, 4 пъти дневно, 15 мин преди ядене.
• Кората се употребява по същия начин, като ври 10 минути.

Внимание: В големи дози билката е отровна!

Още няколко комбинации, които прилага народната медицина:

• Плодове от див кестен -100 г (това всъщност са семената на кестена) ситно нарязани и изсушени, стръкове от водно пипериче и клонки от бял имел – 80 г, стръкове от бял равнец – 50 г и листа от мента - 30г. 2 с. л. от сместа се залива със 700 мл кипяща вода. Ври 5мин, кисне 1 час и се прецежда. Отварата се приема по 200мл три пъти дневно преди храна.
• Друга комбинация включва 100 г сухи кори от див кестен, по 80 г кори от върба и плод от трънки, 50 г корени от кисел трън и 30г кори от дъб. Отварата се приготвя по същия начин.
• За външна употреба се препоръчва и спиртен екстракт от плодовете на кестена. Залейте 30 г ситно нарязани и изсушени плодове от кестен с 96-процентов спирт. Престоява 2 седмици, след което може да се използува за външно намазване на засегнатите участъци при ревматизъм, флебит, хемороиди.
• Ефектът ще се засили, ако към кестена се прибавят и 30 г ситно натрошен прополис (пчелен клей).
• За външна употреба се препоръчват и бани с отвара от кори от див кестен, листа от орех и кори от дъб - по 50 г. В 1 л кипяща вода се сипват 3 пълни с. л. от сместа. Ври 10 мин, кисне 1 час и се прецежда. След като изстине напълно, отварата се използува за бани и компреси.
• Със същата отвара могат да се направят ледчета в камерата на хладилника и с тях леко да се поглаждат засегнатите участъци в посока от периферията към центъра.

Незаменимо козметично средство

Кестените са подходящи за приготвяне на различни маски и лосиони. Те се употребяват обикновено в комбинация сладки и диви. Оказват благоприятен ефект върху отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Кестените помагат при поява на характерна червенина по бузите и носа. Имат свойството да свиват капилярите и в същото време да тонизират. Маските се правят през ден, а лосионите се ползуват всеки ден в продължение на две седмици.

Маска за отпусната и чувствителна кожа
• Сварете шепа сладки и шепа диви кестени, обелете ги и върнете люспите във водата от варенето. Сложете на слаб огън и варете, докато течността стане на половина. Прецедете и охладете. Пасирайте белените кестени и разредете с част от отварата. Нанесете маската върху лицето и след 20 мин измийте с хладка вода. Останалата част от отварата сипете в тъмно стъклено шише и я дръжте в хладилника. Използувайте я като лосион, с който да обтривате лицето си.

Лосион за укрепване стените на кръвоносните съдове

• Нарежете по една шепа диви и сладки кестени и ги залейте със спирт. Дръжте сместа на тъмно и хладно място 25 дни. Прецедете и разредете с розова вода. Обтривайте лицето сутрин и вечер.
09.11.2016 г. / Величка Христова
Най-четеното в "Лечебни диети"
Коментари (1)
Коментари От: Невена  06:48  четвъртък, 10 ноември 2016 г.Докладвай обиден коментар 
Статията е добра, но има допусната грешка.br /
Конския кестен не е див кестен, той е създаден за медицината. Всъщност дивят кестен е разпространен в България на две места в планината Беласица и в Стара планина до Берковица. Плодовете на дивия кестен се използват за храна. За съжаление малко хора го зная този факт.
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020