05.07.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  1480  |   0  
Тънки и щастливи с ябълки
Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намали теглото “ябълковият ден”, е желателно той да се провежда 1-2 пъти в седмицата.

Съществуват няколко варианта на диета

Първи вариант:

В течение на деня трябва да се ядат само ябълки. При това толкова, колкото можете да поемете. Но много важно е да се пият и повече течности. Оптималното е да се пият успокоителни настойки от билки.

Втори вариант:

За ден трябва да се изяждат 1,5 кг сурови ябълки. При това нищо не трябва да пиете! Достатъчно е тази течност, която се съдържа в ябълките. Между другото, може да запечете ябълките във фурна.

Трети вариант:

Може да изберете и такъв вид диета - млечно-ябълкова. На 1 ябълка 1/2 чаша кисело мляко, 5-6 пъти на ден.

Диета за седмицата (за най-издръжливите):

1 ден - 1 кг ябълки
2 ден - 1,5 кг ябълки
3 ден - 2 кг ябълки
4 ден - 2 кг ябълки
5 ден - 1,5 кг ябълки
6 ден - 1 кг ябълки

Може да се пие чай, желателно зелен, и да се ядат сухарчета от черен хляб.

Още за полезния плод

Медиците не се изморяват да хвалят полезните свойства на ябълките. А известна английска пословица направо заповядва да се ядат ябълки, за да се избягва срещата с докторите. Неотдавна е било открито още едно ценно свойство на този плод - ябълките подобряват паметта.
Сътрудници от Масачузетския университет са открили, че системното включване на ябълките и ябълковия сок в менюто служи като най-добрата профилактика против разрушаване на мозъчните клетки, което води до загубване на паметта. Изследователите са заявили, че съчетанието на ябълките и ябълковия сок с балансирана диета е надеждна защита от окислителния стрес. Благодарение на своите антиоксидантни свойства ябълките помагат на старите хора да остават с ясна памет. Те са и най-доброто средство от природата за чистене на мастните плаки - убиец на холестерола.
07.10.2015 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020