28.05.2022 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  7442  |   0  
Какво да ядем, когато ни е зле
И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен начин да си помогнем сами. Как? Като седнем на масата и се нахраним точно с това, от което имаме нужда.

Болезнен месечен цикъл

Къде е проблемът? По време на мензис всяка трета жена страда от болки в долната част на корема, „слизащи” понякога и към бедрата. Тези оплаквания са характерни най-вече за първия ден на цикъла и обикновено спират след това. В някои случаи положението е наистина критично - повдигане, повръщане, разстройство, висока температура. Според медицинските статистики в подобни моменти 7% от жените просто не бива да стават от леглото си. Обяснението? То най-вероятно е в хормоналния дисбаланс на организма.
Какво да си хапваме? Преди всичко забравете за храните с високо съдържание на мазнини - чипс, сладолед, колбаси, масло, тлъсто месо, пълномаслено мляко, които повишават нивото на естрогените в кръвта и по този начин засилват болката. Смята се за доказано, че жените, които през критичните дни от месеца ядат много плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб, нямат кой знае какви оплаквания, Необходимо е да се наблегне и на продукти, богати на калций, който предотвратява мускулните спазми, а те, както знаем, са в основата на мъчителните усещания, Точно затова по време на мензис лекарите ни препоръчват всяка сутрин да изпиваме голяма чаша обезмаслено прясно мляко.

Мускулни схващания

Къде е проблемът? Крампите - в прасеца, на пръстите на краката, в гръдния кош, на гърба или в областта на стомаха, представляват мускулни спазми и най-често се дължат на недостиг на минералите магнезий и калций в организма.
Какво да си хапваме? Консумирайте повече продукти, съдържащи магнезий, например какао (410 мг/100 г), бадеми ( 254 мг/100 г), фъстъци (180 мг/100 г), зрял боб (170 мг/100 г), като имате предвид, че дневната доза според диетолозите е 350 мг. Най-полезен източник на калций пък са минералните води, консервираните сардини, ементалът, пармезанът, обезмасленото прясно и кисело мляко.

Главоболие

Къде е проблемът? Болката, която изпитвате, е повече или по-малко силна, на моменти пулсираща. Понякога е придружена със смущения в храносмилането и в зрението. Всяка пета жена и всеки десети мъж пък страдат от мигрена, дължаща се на ненормално разширяване или свиване на кръвоносните съдове, разположени в главата.
Какво да си хапваме? Ще си помогнете с храни, съдържащи комплексни въглехидрати, благодарение на които нивото на серотонин в мозъка се повишава. Ориентирайте се към зеленчуците - броколи, цвекло, бакла, зрял и зелен боб. В случай на силна криза можете да прибегнете към две направо чудодейни средства, известни още от древността. Става въпрос за джинджифила - глътнете 1/3 чаена лъжичка от стритата на прах подправка с чаша вода, и за лайката, но не за нейните цветове, а за пресните й листа - на ден се изяждат две или три от тях. Страдащите от чести главоболия трябва да избягват „отключващите” болката изкушения като шоколад, червено вино, сирена с плесен, колбаси, готови пастети. Заради специфичните подправки на тях не се препоръчват и ястия от китайската кухня.

Херпес

Къде е проблемът? Болезнените мехурчета, пълни с белезникава течност, са в състояние да ни загрозят за цяла седмица и дори за по-дълго. Херпес симплексът - дължим го на вирус, който носим в кръвта си цял живот, се появява най-често при преумора, преди мензис или пък когато защитните сили на организма намаляват драстично.
Какво да си хапваме? Наблегнете на храни с високо съдържание на лизин (дневната доза е от 1 до 2 г). Лизинът, тази полезна аминокиселина, която възпрепятства разпространението на херпесния вирус, ще откриете в яйцата (450 мг в едно), свинското месо (2 г/100 г), зрелия боб (0,87 г/100 г). Много полезни ще ви бъдат и богатите на витамини А и В9 плодове и зеленчуци - моркови, спанак, домати, зеле, банани, които поддържат в добро състояние кожата и лигавиците. С помощта на витамин С от цитрусите пък със сигурност ще подобрите имунната защита на организма си. Забранени са ви храните, съдържащи големи количества аргинин - аминокиселина, която сякаш „подхранва” херпеса. Това означава, че от менюто си трябва да изключите шоколада, граха, орехите, бирата.

Констипация

Къде е проблемът? Запекът се дължи на ленивостта или, обратно, на свръхактивността на червата, в резултат на което те буквално се задръстват с преработени, но неизхвърлени остатъци от храна. В много случаи страданието е следствие на обезводняване на организма или на това, че не приемаме достатъчно фибри с храната си.
Какво да си хапваме? Диетолозите съветват хората с лениви черва да наблегнат на пълнозърнестия хляб и на многото течности (1,5 л вода дневно), на супите на обяд и вечеря, на прясно изцедените плодови сокове от сутрин до вечер. За да активизираме стомашно-чревния си тракт, трябва да започваме деня с голяма чаша студена вода и в никакъв случай да не забравяме едно старо, изпитано в практиката средство - сушените сливи. Шест броя от тях съдържат 6 г фибри и много сорбитол - естествена захар, която ускорява изхвърлянето на шлаките. Ако не обичате сушени сливи, консумирайте стафиди, които са почти толкова ефикасни.

Колит

Къде е проблемът? Болки, газове, диария или констипация - това са симптомите с все още неизяснен произход на възпалението на дебелото черво, наречено колит. При различните хора кризите могат да бъдат предизвикани от млечни продукти, зрял боб, газирани напитки, ябълков сок, оцветители в бонбоните и дъвката без захар, ястия, сготвени с много мазнини, и др.
Какво да си хапваме? Само храни, съдържащи малко мазнини и много фибри. Например ориз, булгур, малини, банани, ягоди, портокали, круши, сливи, череши, грах, червено зеле, моркови, брюкселско зеле, спанак.

Наранявания

Къде е проблемът? Всеки път когато се порежете, одраскате или изгорите, организмът ви моментално прави две неща: започва да се бори с инфекцията и да възстановява унищожените кожни клетки.
Какво да си хапваме? Докато раната оздравее, менюто ви трябва да съдържа два пъти повече протеини от обичайното. От полза ще ви бъдат и продуктите, богати на витамин С, като киви, магданоз, касис и червени чушки, понеже активизират производството на колаген в кожата и засилват имунната защита. Не е за пренебрегване и цинкът от морските дарове и житните зародиши, благодарение на който белезите изчезват по-бързо.

Цистит

Къде е проблемът? Наличието на множество бактерии в пикочния мехур или в уретера обикновено води до инфекция, проявяваща се в непреодолимото желание да се посети тоалетната. Резултатът обаче са само няколко капки, чието изхвърляне е придружено с парене и болка. Безкрайно неприятното усещане често е свързано с преумора, също така ни мъчи и по време на пътуване.
Какво да си хапваме? Уви, в този случай няма да минете без медикаменти. Тяхното благотворно действие обаче може да бъде ускорено, ако консумирате колкото се може повече боровинки, боровинков сок или конфитюр.

Парене в стомаха

Къде е проблемът? Случва се мускулът, разположен в основата на хранопровода, да престане да изпълнява достатъчно добре бариерната си функция и да започне да пропуска стомашните сокове. Отличаващи се с висока степен на киселинност, те се качват нагоре, изгарят повърхността на нежните тъкани в хранопровода и предизвикват чувство на парене.
Какво да си хапваме? Ще ви спасят богатите на комплексни въглехидрати храни като спагети, картофи, ориз. Не посягайте обаче към тлъстото месо, маслото, шоколада, лука, портокаловия сок, лютите чушки.

Подуване

Къде е проблемът? Когато неусвоените от организма хранителни частици започнат да ферментират в червата, процесът неминуемо се съпътства от отделяне на газове. Те пък подуват корема и създават усещане на тежест в него.
Какво да си хапваме? От полза ще ви бъдат пълнозърнестият хляб, малините, нахутът, докато още по-голяма вреда ще ви причинят млечните продукти и най-вече сирената. Чудотворното средство във вашия случай се нарича босилек. Консумирайте го без ограничения, както пресен, така и изсушен. В босилека има много еугенол, вещество, което гарантира плосък корем, тъй като не позволява образуването на газове.

Диария

Къде е проблемът? Най-различни бактерии и вируси, някои млечни продукти, както и храни, съдържащи изкуствени подсладители, са в състояние да причинят възпаление на червата. Тялото ни се защитава, като извлича от организма голямо количество течност и я насочва към проблемната зона. В резултат разстройството е налице.
Какво да си хапваме? Заложете на храни, които са в състояние да „попият” влагата от чер-вата - фиде, бял хляб, банани, ябълков компот. Пийнете и чаша червено вино - то унищожава бактериите не по-зле от лекарствата срещу диария. Нищо не ви пречи да опитате и лечение с вода, в която е врял ориз - нишестето в него има затягащ ефект.

Хрема и грип

Къде е проблемът? Запушен нос, висока температура, болки в мускулите, кашлица, кихавици... Вирусът, от който ще се отървем за седмица, ако пием лекарства, и за седем дни, ако не вземаме нищо, си е свършил работата.
Какво да си хапваме? Най-добре ще ви подейства, домашно приготвеният, в никакъв случай готов за консумация пилешки бульон. Това прилагано от векове средство и днес се радва на горещо одобрение от страна на лекарите, доказали научно, че той пречи на белите кръвни телца да причинят сериозно възпаление на горните дихателни пътища. Много добре действат плодовете и зеленчуците, богати на укрепващ имунната защита глутатион - авокадо, диня, тиквички, грейпфрути, домати, портокали, броколи. Бързо оздравяване носят и лъжица малиново сладко в чаша горещ чай три пъти дневно, както и голяма порция червен хайвер, стига да е по джоба ви.

Хемороиди

Къде е проблемът? Вследствие на усилията да се освободим от хранителните остатъци, събрани в червата, миниатюрните вени в ануса и правото черво се подуват, притискайки болезнено нервните окончания.
Какво да си хапваме? Най-често хемороидите са следствие от хронична констипация, затова в хранителния си режим трябва да включите продукти, богати на течности и фибри. Доказани врагове на хемороидите са черешите, къпините, боровинките, понеже са богати на вещества, които укрепват стените на капилярите и на вените в ануса. По време на кризи избягвайте кафето и алкохола - тези диуретици дехидратират организма, както и черен и лют червен пипер.

Махмурлук

Къде е проблемът? Главата ви боли до пръсване, стомахът ви се бунтува и очевидно има защо. Злоупотребата с алкохол е истинско бедствие за организма. Известно е, че за час черният дроб елиминира средно 100 мг алкохол на килограм живо тегло, т. е. 6 г за 60 минути, ако тежите 60 кг. Казано накратко, за да се преработи без остатък алкохолът от една-единствена бутилка вино, са необходими цели 12 часа.
Какво да си хапваме? Потърсете спасение в спагетите или хляба (никакво масло и конфитюр). Те неутрализират стомашните сокове с повишена киселинност и така предотвратяват позивите за повръщане. Преди да си легнете и през целия следващ ден пийте много вода - от два до три литра, понеже алкохолът ви е обезводнил драстично.

Лош дъх

Къде е проблемът? Ако не миете зъбите си след всяко хранене, имате лошо храносмилане или пък изпитвате слабост към чесъна и лука, няма защо да се чудите на неприятния си дъх сутрин.
Какво да си хапваме? Най-вече магданоз! Една клонка от зеленото растение, пълно с витамин С, унищожава без остатък лошите миризми и в продължение на часове придава нужната свежест на дъха ни.
25.06.2013 г. / Стоянка Русева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022