01.12.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  16449  |   2  
Хранене при подагра с отоци по глезените
Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е достатъчна.

Медикаментите

По време на пристъп се добавят нестероидни противовъзпалителни средства и евентуално Колхицин. Проявата на ставните симптоми означава, че не е провеждано адекватно лечение в междупристъпния период. Конкретната насока за лечение би могъл да даде специалист, който детайлно познава състоянието на болния и развитието на болестта.

Диетата

Храната трябва да е предимно млено-яйчно-растителна. Месните ястия се включват в менюто 2-3 пъти седмично. Белтъчините се застъпват в дневната дажба около 75-80 г, мазнините – 80-85 г, въглехидратите – 300-380 г. Храната трябва да е богата на витамини, особено “С” (цитрусови плодове, шипки, дренки, френско грозде), на РР (фастъци, бадеми, картофи, праскови) и от групата на “В” (хлебна мая, пълнозърнест хляб, орехи, овесени ядки).

Ограничения

Изключват се храни, богати на пуринови вещества, като солени пикантни риби, всички вътрешности, дивеч, бобови варива, включително и соя. Не се препоръчва консумация на месо от млади животнви. Рязко се ограничават храните, богати на оксалова киселина, като спанак, киселец, лапад, сини домати, гъби, червено цвекло, репички и др. Изключват се чаят, кафето, шоколадите, какаото. Храната се приготвя с ограничение на солта (6-8 г дневно), а в изострения стадий (при криза) и при наднормено тегло – без допълнителна добавка на сол. Алкохолът и цигарите се изключват напълно.

Допълнителни съвети

Препоръчват се по-големи количества течности, особено плодови сокове. Желателно е при болни с излишни килограми периодично да се включват разтоварителни дни (1 път седмично) с приема само на 1,5-2 кг плод, разпределен на 5 порции за целия ден. Може да се добавят и около 100 г мед или захар.
22.06.2010 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Лечебни диети"
Коментари (2)
Коментари От: Lord_of_Strategy  09:47  събота, 13 юни 2015 г.Докладвай обиден коментар 
статията не е аргументирана и подвежда...
между тютютопушене и нива на пикочна киселина няма вързака, количеството на солта също! ... напремар - може да консумирате риба или на може да консумирате риба... какво значение има дали е печена пържена или осолена !? - никакво! По-широките ограничения не съ свързани с пикочната киселина, а с други разстройства на метаболизма или заболявания като хипертония например.
Статията е написана некомпетентно. Това са фрагменти от копирани извън контекста!
 
Коментари От: Markov  07:59  пeтък, 15 април 2011 г.Докладвай обиден коментар 
Защо не може да с копира?Статията е добра!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020