31.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1884  |   0  
Болест съсипва листата на банана
Церкоспориозата е много разпространена болест по бананите. Тя напада и уврежда силно листата. По тях се появяват малки, жълтозелени петна, 5-10 мм дълги и 1 мм широки. В началото те се забелязват трудно, по-късно нарастват, придобиват продълговато-ивичеста форма и достигат 3-4 см дължина. Центърът им се обезцветява, после става кестеняво-кафяв и накрая – тъмнокафяв. Около петната се очертава светла ивица. По-рано появилите се петна изсъхват и центърът им става сиво белезникав. Появата на тези признаци на болестта е известна като “точковидно напетняване”.
Много характерно за тази болест е така нареченото “линейно напетняване”. При него се образуват голям брой кафяви петна със сив център, линейно подредени и успоредно на напречните жилки на листата. Периферията на листата покафенява и се нацепва.
Болестта е опасна и за младите растения. По върховете на листата се появяват многобройни овални или кръгли, кафяви петна, които се сливат. Върховете изсъхват.
Повредите по листата пречат на пренасянето на водата и хранителните сокове. Те затормозяват силно асимилацията и развитието на цялото растение. Плодовете не могат да узреят нормално и остават със силно влошени качества.
Причинител на болестта е гъбата Mycosphaerella musicola, известна с конидиалната си форма като Cercospora musae. В центъра на по-старите петна гъбата образува плодни тела, в които се развиват спори, причинители на болестта. Пренасят се чрез вятъра и водата. При подходяща температура и влажност на въздуха те покълват, през водните устица проникват в листата и образуват своя мицел в техните тъкани.
12.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023