31.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2939  |   0  
Запознайте се с мангостина
Мангостинът или мангостан (Garcinia mangostana) е много привлекателно пирамидално дърво, ръстът на което, в зависимост от условията, се колебае от 6 до 25 м. То се нуждае от влажния климат на тропическите низини, пропити с влага и от добре дренирана, богата на ограника почва. Мангостинът е много чувствителен към температурите: температурата от 5 градуса за него е почти унищожителна, въпреки че на открито слънце листата могат да получат слънчеви изгаряния.
Обикновено мангостинът се отглежда в домашните градини, тъй като не е подходящ за голямо производство, защото е свързано с много трудности, като бавен растеж на дървото, трудности, свързани с получаването на добра реколта, която може да е около 500 плода от едно дърво.
Всичко това обаче не пречи да отгледате мангостина като стайно или оранжерийно растение. Главното е да осигурите необходимите условия – топлина и влага.
Мангостинът има много красиви, едри, с дебели венчелистчета, жълто-розови цетове с червени чашелистчета.
Цветовете цъфтят през ранната пролет по два-три на края на младите филизи и старите клонки. Обикновено мангостинът цъфти един път в годината, а ако има сухо лято, то цъфтежът може да се повтори.

Със звезди отдолу

Появяването на завързите и развитието на плода може да се забележи с невъоръжено око благодарение на издадената звездообразна среда на външната му част. Количеството на „листенцата” на звездата съответства на броя на сегментите вътре в плода. До пълното узряване минават около 100 дни. Кората на неузрелият мангостин е твърда и влакнеста, но с узряването, тя става все по-мека и тъмна.
Към момента на достигане на пълната зрялост, тя става изцяло пурпурно-кафява и мека. За да отворите плода, можете да използвате остър нож, с който да нарежете дебелата кора, която малко напомня обвивката на нара, а след това разчупете плода и извадете вътрешността. Трябва да бъдете много внимателни, тъй като пурпурно-черният сок на плода може да боядиса дрехите ви.

Комбинация от няколко аромата

Плодът на мангостина не е голям, само 2-3 см в диаметър, под кожата е скрито разделено на сегменти плодово месо. В него са разположени плътно прилепнали едно към друго семена. Обикновено те са от 1 до 5, но понякога се срещат и безсеменни екземпляри.
Кремаво-бялото, сочно, ароматно и нежно плодово месо е много вкусно, в него прекрасно са балансирани количеството на захарта, плодовите киселини, витамините и минералите, тя се топи в устата, дарявайки изключителна свежест дори и в най-знойния ден. Мангостинът има удивителен вкус – всеки може да му даде свое определение: смес от ананас и кайсия, ягоди и грозде, кайсии и ябълки, не могат да се преброят.
18.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023