19.08.2019 година
Р
астителна защита
  812  |   0  
Закалете патладжаните
В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и се оставят на слънце. Тази достатъчно трудоемка работа оправдава напълно вложените усилия. При пресаждането на постоянно място такива закалени растения по-бързо се адаптират и по-малко боледуват.
В първите дни на май се подхранва: 10-15 г амониева селитра и 10-15 г калиев сулфат на 10 л вода. След подхранването разсадът се полива обилно с вода, като се отмиват остатъците от торовете, попаднали върху растенията. Разсадът се полива внимателно, не бива да се мокрят листата.
През третата десетдневка на май за втори път се подхранва с комплексни торове: 25-30 г на 10 л вода.
Успоредно с това трябва да се подготвя мястото за засаждане на патладжаните. Дебелината на насипния слой да бъде не по-малка от 15 см. Патладжаните обичат рохкавите, плодородни почви. Почвата се разрохква, подравнява. Схемата за засаждане може да бъде достатъчно свободна - 60x40 см. Патладжаните трябва да бъдат добре осветени, само тогава те се чувстват комфортно.
02.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019