29.09.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3346  |   0  
Заредете парника с гориво
В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непрегорял оборски тор е източник на енергия, която поддържа топлинния режим в парника.
Различните видове оборски тор притежават различно количество енергия. Особено важно е, че през различно количество дни отделят тази енергия за поддържане на необходимата топлина.
Конският тор е най-добър за парниците. През първите дни развива температура до 75 градуса, която след около седмица спада на 25-30 градуса и така се задържа в продължение на 50-60 дни.
Говеждият тор е по-слаб по сила от конския. Той поддържа температура 20-25 градуса 50 дни. Ако се прибави слама, неговите качества се подобряват.
Свинският тор рядко се употребява за зареждане на парници, защото е най-некачествен - поддържа ниска темпе ратура и за съвсем кратко време. Действието му може да се подобри, ако се смеси със слама и с конски тор.

Сламата и плявата също топлят

Всеки един от изброените видове тор съдържа слама, която се употребява за постеля на животните. Ако е недостатъчна, може допълнително да се прибави. При липса на един от изброените видове оборски тор материал за зареждане на парниците може да се приготви от чиста слама и плява. Те трябва предварително да се навлажнят с разтвор от азотен тор и пикоч. Към сламата за зареждане на един обикновен парник е достатъчно да прибавите 5-6 кг азотен тор. За да се съхрани правилно оборският тор, докато дойде време да се зареждат парниците, всеки ден количество оборски тор, който постъпва от животните, се разстила на тънък пласт и се притъпква добре. Така се гони въздухът и се оставя да се охлади.
24.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022