31.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3811  |   0  
Листните въшки могат да съсипят розите
Миналата година листни въшки нападнаха розите ми. Какво бих могла да направя, за да ги избавя от тази напаст, ако се появи и тази година?
Моника Димитрова


Изразът ви напаст е съвсем сполучлив. Всички видове листни въшки се размножават много бързо още от ранна пролет и както възрастните, така и току-що излюпилите се ларви смучат сок от растенията. Това е едната беда. Другата е, че изпръскват много течност, известна с името медена роса. Тя е благоприятна среда за развитието на някои гъбички, от които почернява. Медената роса запушва устицата на листата, образува тъмна покривка върху тях и те не могат да фотосинтезират и да изпълняват функцията си на дихателен орган. На всичко отгоре листните въшки са и преносители на различни вирусни болести, от които, пострадат ли растенията, лечение няма. Не знаем кой точно вид е нападнал вашите рози, това може да е типичната розена въшка (Macrosiphum rosae), памуковата листна въшка (Aphis gossypii), хризантемовата листна въшка (Pyrethromyzus sanbornii) или някоя от друг вид, от който страдат както овошки, така и зеленчуци.
В борбата с листните въшки от значение са всички грижи за растенията, осигуряващи доброто им развитие – окопаване, поливане, торене. Трябва обаче да се внимава много да не се прекали с азотните торове (обикновено давани под формата на амониева селитра), защото те правят зелените части по-крехки и нежни и по-лесна плячка на въшките. Най-сигурното средство при появата на листни въшки е употребата на химически средства. Може да използвате децис 2,5 ЕК, БИ-58 и други инсектициди, препоръчвани за борба с листните въшки по овощните и зеленчуковите растения.
16.05.2014 г. / Тонка Маринова
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023