13.12.2017 година
О
вощна градина
  546  |   0  
Направете зимни шпалири за малините
Малините също се нуждаят от защита от силните ветрове и студове. Въпреки това обаче много градинари не отделят нужното внимание на тази култура. В резултат на това пренебрегване филизите на малините често се чупят, измръзват. За да създадат благоприятни условия за развитие и плододаване, опитните градинари отглеждат малината на шпалири и вземат мерки за защита на растенията от студовете. За малините те отделят южната или юго-западната страна на градината. Засаждат я на редове, с разстояние между тях 1,5 м, а в редовете – 70-80 см. Филизите се привръзват към дебела тел, която е поставена на три реда на стълбове, които са направени от стари водопроводни тръби или колове. На най-горния ред тел се връзват филизите, които достигат височина 1,5-2 метра, към средния – нискорастящите филизи на малините. Долният тел се използва през есента при подготовка на малините за зимата. След кат израснат младите филизи, те се отделят от плодоносещите клонки, тоест избират се от храстите и се отвеждат настрани и в такова положение се връзват към тела, като се закрепват и с колове, които са забити в почвата. този прийом на отглеждане на малините способства за по-добро развитие както на младите, така и на плододаващите филизи (те се огряват по-добре от слънцето), и освен това, облекчават грижите за културата.
През септември всички плододаващи филизи се изрязват, а едногодишните клонки леко се привеждат по редовете и се връзват към тела. Преди настъпването на студовете малините ще привеждат още по-ниско към почвата, връзват се в снопчета и се връзват към най-долния тел на височина 40-45 см от почвата. тази операция най-лесно се изпълнява от двама човека.
В малоснежна зима малините задължително се укриват със сняг.
11.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017